0212 441 01 72

Ergenlerde Depresyonun Belirtileri


Ergenlerde Depresyonun Belirtileri

02.11.2017     Tin Danışmanlık tarafından     Ergenlerde Depresyonun Belirtileri

Ergenlik döneminde duygusal iniş ve çıkışlar normal bir süreç olabileceği için depresyon tanısı koymak zordur. Bazen kendini bulunduğu hayatı harika bulurken, bazen de hayatın berbat olduğunu düşünebilir. Bu düşünceler birkaç saat içinde değişebilirken birkaç gün sürebilir.

Depresif duygu durumunun uzun süreli olması, okul başarısının düşmesine, aile ve arkadaşlarla ilişkilerde sorunlar yaşanmasına, madde bağımlılığına ve diğer olumsuz davranışlara yol açabilir. Bu dönemde ebeveynlerden birini ölüm ya da boşanma nedeniyle kaybetmek, çocukluk döneminde fiziksel ve cinsel tacize maruz kalmak, kronik hastalıklar, sosyal beceri eksikliği ve ailede depresyon hikâyesinin olması bu dönemde depresyon riskini arttıran faktörlerdendir.

Üzüntülü ve umutsuz ruh hali, okul başarısının düşmesi, arkadaşlardan ve sosyal etkinliklerden uzak durmak, enerjinin ve motivasyonun düşük olması, hiçbir şeyden zevk alamama, eleştirilere karşı aşırı tepkili olma, öfkeli olma, özgüvenin düşük olması, suçluluk duyguları, İdeallerine ulaşamayacağını hissetme, kararsızlık, konsantre olamama, unutkanlık, huzursuzluk, yemek ve uyku örüntüsünde değişiklikler, otorite figürleriyle sorunlar, madde bağımlılığı, intihar düşüncesi gibi belirtiler iki haftadan daha fazla sürerse depresyon riskinden söz edilebilir.

Depresif duygu durumundan kaçınmak için uyuşturucu veya alkol kullanımı ya da rastgele cinsel ilişkiler kurma görülebilir. Bunun dışında düşmanca, saldırganca ve riskli davranışlarla da depresyon belirtilerini ortaya koyabilirler ve bu davranışlar onların sadece yeni sorunlar yaşamalarına neden olur, depresif duygu durumları derinleşir ve arkadaş, aile ve okulla ilişkilerine zarar verir.