0212 441 01 72

Depresyon


Depresyon

23.10.2017     Tin Danışmanlık tarafından     depresyon

Depresyon, Türkçe anlamı ile çökkünlük diye tanımlanabilmektedir. Depresyonun en tipik belirtisi mutsuz ruh hali ve karamsarlıktır. Bu duygular zaman zaman her insanda görülebilir. Herkes bazen hüzünlü, karamsar ve mutsuz hissedebilir. Ancak bu hisler bir kaç saat veya bir kaç gün içerisinde geçer. Ayrıca mutsuz ruh hali eşlik etse bile, kişi günlük yaşantısını sürdürmekte sıkıntı çekmez. Depresyon teşhisi almış birinin yaşadığı keder duygusu ise bundan çok daha farklıdır. Çok daha uzun süreli ve şiddetlidir. Günlük hayatı sürdürmek zorlaşır. Depresyondaki kişi eskiden hoşlandığı şeyleri yapmaktan kaçınır ya da yapsa bile zevk almaz. İş hayatı, sosyal hayatı, aile yaşantısı olumsuz yönde etkilenmeye başlar. Öz bakımı ve öz saygısı azalır. Hiç bir şeyle ilgilenmek istemez ve bu durumun sonsuza kadar böyle süreceğine dair güçlü bir inancı vardır.

Depresyon Sebepleri Neler Olabilir?

depresyon-hastalik-1Depresyonun sebepleri hakkında çok sayıda araştırmalar yapılmıştır. Birçok insan depresyona, kişinin başından geçen olumsuz olayların neden olduğunu düşünmektedir. Ancak olumsuz olaylar yaşayan herkeste depresyon belirtileri ortaya çıkmamaktadır. Yani depresyon tek bir nedenle açıklanamaz. Bireyin yaşadığı olaylar, kişilik yapısı ve bunlara eşlik eden (depresyona girmeyi kolaylaştıran) beyin yapısındaki bazı kimyasal farklılıklar depresyonun nedenlerini oluşturur. Beyin yapısının özellikleri kalıtımsal olarak aktarılmaktadır. Bu nedenle beyindeki bazı kimyasallardaki dengesizlikler kalıtımla geçmiş olabilir ve sıkıntı verici olayların, alkol kullanımının, bazı ilaçların etkisiyle depresyon tetiklenebilir.

Ev değiştirme, iş değiştirme, sevilen bir kişinin kaybı, bir ilişkinin bitmesi, çocuk doğumu, yaşın ilerlemesi gibi yaşam durumlar depresyonu tetikleyebilecek olası yaşam olaylarındandır. Bu gibi olayların ortak özelliği kişide bir kayıp duygusu yaratmasıdır. Bu çevresel olaylardan kişinin ne derece etkileneceği ve sarsılacağı, kişilik özellikleri ve bilişsel yapısı (düşünme biçimi) ile ilişkilidir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon sınıflandırmasında kullanılan belirtiler şöyle sıralanmaktadır:

  • Çökkün duygu durum
  • İlgi kaybı ve zevk alamama
  • Kilo değişiklikleri
  • Uyku bozuklukları
  • Psikomotorajitasyon ya da retardasyon
  • Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı
  • Değersizlik ya da suçluluk duyguları
  • Konsantrasyon bozukluğu ya da kararsızlık
  • Yineleyen ölüm düşünceleri, intihar planları

Görüldüğü gibi depresyon kişinin hayatının pek çok alanında zorluk yaşamasına neden olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, depresyon tedavisi olan bir hastalıktır. Son yıllarda depresyon tedavisinde oldukça başarı sağlamış olan çeşitli terapi teknikleri ile depresyonun tedavisi 10-12 seansta mümkün olabilmektedir. Tedavi süresi üzerinde, semptomların şiddeti, bireyin seanslara aktif olarak katılımı ve uygulanan tekniklerde terapist ile iş birliği yapması belirleyici rol oynamaktadır.